Bakenfoto pagina's van Johan Veldhuis.  

 www.aerobeacons.nl

laatste update : 13 september 2024



Over deze site - door Wim van Beek

Voortgang

Eind 2008 hebben we besloten om een .nl naam voor de site vast te leggen. Hierbij hebben we meteen een hostingprovider gezocht omdat de ruimte bij Ziggo te klein werd. Dat is een goed besluit geweest, de site bevat nu (sept. 2024) over de 300 Mbyte aan data.

De achterstand m.b.t. de inhoud van de pagina's welke sinds 2008 was ontstaan is met het omzetten naar de site naar HTML5 en CSS3 grotendeels weggewerkt. Er blijven nog wensen over, hier en daar een extra foto en vooral het formaat van de foto's aanpassen aan de huidige (2024) tijd. In de begin jaren van de site was het aantal pixels dat op een monitor ter beschikking was veel geringer. Daarbij kan de site zich nu aan de breedte van het venster aanpassen.

Browsers

Om deze site te testen maak ik momenteel (september 2020) gebruik van Firefox, Google Chrome, Opera, Edge en Brave. Ze worden automatisch up-to-date gehouden, dus ik test met de nieuwste versies.
Deze 5 browsers geven nu ongeveer hetzelfde beeld. Ik heb besloten om het resultaat in FireFox en Opera zwaarder mee te laten wegen. Zelf gebruik ik al jaren Firefox als standaard browser.
Aanbeveling: Probeer van de nieuwste versie die voor uw brouwser bestaat gebruik te maken.


Zoals Johan al heeft gezegd zorg ik er voor dat zijn collectie NDB foto's en geluidsopnames op de site komen. Dat is een techniek die meer onder mijn hobby's valt.
Johan en ik kennen elkaar bijna 50 jaar via de BDXC. In de loop van 1990 kwam Johan eens met een verhaal over het zoeken van bakens om er foto's van te maken. Twee daarvan wist ik omdat ik er wel eens langs was gereden te liggen (NV en RR) dus dat was al gemakkelijk. Langzaamaan werden de reizen steeds langer en verder en Johan zijn album met bakenfoto's dikker. Tijdens onze reis door Engeland in 2005 kwam de vraag of er niet meer moest worden gedaan met de gemaakte foto's behalve ze in een album stoppen. Het resultaat is hierbij te vinden.
We zijn nu zover dat alle bakens welke toen in Johan's verzameling aanwezige waren op een of twee na beschikbaar zijn. Ook de bakens van de reis naar Engeland zijn in deze site opgenomen. Het is een heel werk om per baken een pagina met foto's te maken, liefst met wat tekst er bij. Johan heeft vooral foto's van Nederland, Luxemburg, België, Frankrijk, Engeland en Duitsland, maar soms komen er nu ook foto's binnen welke met e-mail QSL's bij vrienden binnen komen.
We zijn nog niet zolang digitaal aan het fotograferen. De foto's van de Nederlandse bakens zijn bijna allemaal nog op de 'ouderwetse' manier gemaakt. Inmiddels zijn de meeste door de scanner gehaald. Ook hebben Johan en ik, samen en afzonderlijk, inmiddels ook wat trips gemaakt om nieuw Nederlands materiaal te verzamelen.
Sinds 2004 heeft Johan ook geluidsopnames gemaakt van de bezochte bakens. Tot 2010 zijn de meeste tapes omgezet naar MP3 files.
In oktober 2020 ben ik omdat ik bepaalde mp3 files nodig had begonnen met het omzetten van opnames van na 2010 naar mp3 files. Soms is er wel een hele dag werk om hetgeen op één C90 compactcassette staat met Audacity te bewerken tot bruikbare mp3's.

Opzet van de pagina's

De layout is grotendeels zoals in het begin. Een navigatiebalk links en de hoofdpagina rechts. Vanuit de tabellen op de hoofdpagina kan naar de pagina's van de genoemde bakens worden gesprongen. Natuurlijk alleen als deze pagina's al zijn opgenomen. De knoppen boven en onder aan de pagina zijn vervallen, waar nodig zitten ze in de navigatiebalk.
Op deze HTML5 pagina's is tekening van een muzieknoot vervallen, daarvoor in de plaats is een balkje te zien dat standaard is voor HTML5. U heeft het vast al geraden, dit is een link naar een geluidsopname van het baken. Het uiterlijk van dit balkje wordt bepaald door uw browser.
Er is indertijd bewust gekozen voor foto's van een niet te groot formaat. Ook zijn ze nogal gecomprimeerd. Dat geeft soms een mindere beeldkwaliteit. Maar niet iedereen had toen snel internet, en de foto's namen indertijd 6 tot 10 seconde om binnen te komen per telefoon. Sinds zomer 2010 comprimeer ik minder sterk, maar ik houd het formaat de laatste jaren op 640px breed voor standaard formaat foto's en op 700px tot 800px breed voor panorama foto's. Toegegeven, de foto's lijken kleiner te worden, maar onze beeldschermen krijgen meer pixels per inch en dat maakt dat de foto's kleiner lijken op de moderne schermen. Om de reden van overdrachtssnelheid is ook gekozen om de MP3's van de opnamen in mono - zo wordt het ook uitgezonden - en sterk gecomprimeerd op te slaan.

In eerste instantie hebben we er voor gekozen om geen links naar sites van anderen te publiceren. Met deze versie van deze pagina is dat veranderd. Een paar links staan onderaan deze pagina en geven een route voor veel informatie.
Verder een link via de navigatiekolom naar mijn site, waarop o.a. de bouw van een loop-antenne en de verslagen van verschillende bakenreizen beschreven staan.

We hebben in vanaf 2005 tot 2019 diverse malen een trip van enkele dagen tot 2 weken gemaakt om weer een aantal nieuwe bakens vast te leggen. Het verslag daarvan staat op mijn site, een navigatie button daar heen is te vinden in de linker kolom. Ook mijn reizen naar Frankrijk hebben een groot aantal bakens voor Johan opgeleverd.
Op dit moment zijn Nederland, België en Luxemburg zover we weten compleet, op een aantal nu niet meer bestaande bakens na.
Als er mensen zijn welke ons aan foto's van verdwenen bakens als Nijkerk, Leopoldsburg (België) en CC te Charleroi kunnen helpen, houd ik me mede namens Johan aanbevolen.
Dat geldt ook voor een foto waar de complete VOR LUX op staat!

Johan en ik stellen het op prijs om eens te horen wat je van deze site vindt (zie hieronder).

(Wim)

Zend ons een berichtje...

Met onderstaand formulier kunt u ons een bericht sturen.
We hebben geen verplichte velden, dus vul alleen in wat u ons wilt laten weten. Het bericht wordt verstuurd per e-mail, mogelijk komen er een paar "weet u het zeker" meldingen op het scherm.

Het is ook mogelijk om rechtstreeks te e-mailen, er staan twee knoppen daarvoor onder dit formulier.

Voornaam:
Achternaam:
Woonplaats:
Land:


onder welke categorie valt uw leeftijd?
0 tot 20 jaar
20 tot 40 jaar
40 tot 60 jaar
60 tot 80 jaar
80 tot 100 jaar
100 jaar en ouder

Uw interesse in deze site vloeit voort uit de volgende hobby(hobbies) of beroepen. (meerdere antwoorden mogelijk)
zendamateur
luisteramateur/DXer
vliegsimulator liefhebber
piloot (beroep)
piloot (hobby)
luchtvaart gerelateerd beroep
anders

Indien andere interesse, welke?

Wat u ons nog wilt vertellen:



Als je zonder formulier wilt e-mailen, druk dan op de gewenste knop. Naar Wim mag je mail sturen in het Nederlands, Engels, Duits of Frans. Hij antwoord in het Nederlands of in het Engels.



Links

Benelux DX Club
Luisteramateur vereniging. Bestrijkt alle radio en tv banden. Diverse links naar interessante DX sites.

Radio-pagina.nl
Site van Han hardonk, een voormalig Webmaster van de BDXC. Met veel wetenswaardigheden en nog meer links.

Beaconworld en beaconworld.fotopic
Beaconworld was vele jaren de site voor de baken-liefhebber.
Een paar jaar geleden is webmaster Alan Gale gestopt met een deel van de site. De foto pagina's waren gebleven, inclusief de links naar de nodige bakenfoto-sites. Maar ook de phototopic site ging uit de lucht. Alleen de NDB list - ook van Alan Gale - op Yahoo bleef bestaan.
Laatste nieuws: Alan Gale heeft een deel van de beaconworld site onder een nieuwe naam op het web gezet:
ndb list "Photo Gallery" , voor de baken foto's.
ndblist.info Op deze site vindt u een deel van de Beaconworld informatie. Voor de baken DXer een interessante site.

eurocontrol - European AIS Database - EAD
Wie informatie zoekt over Europesche bakens of luchthavens e.d., kan hier waarschijnlijk wel vinden wat hij/zij zoekt.
Omdat deze site voor de beginner wat "ondoorzichtig is, hieronder een korte gebruiksaanwijzing.
2019: Er is het een en ander varanderd. Het kan zijn dat de procedure hier en daar anders is als omschreven.

  1. Kies aan de linkerzijde ead basic en - als u dat nog niet hebt gedaan - registreer.
  2. Kies voor "simple mode - plain html" want ik bleef steken in de Java-valkuil, ondanks dat ik java draaiend aan boord heb.
  3. Nadat u uw gegevens heeft verstuurd, krijgt u per omgaande een e-mail met uw gegevens om in te loggen.
  4. Log in, op de dan verkregen pagina kiest u voor ˂accept terms and conditions˃
  5. Kies in het menu AIP Library
  6. Het gewenste land vindt men onder ˂Authority (Code)˃
  7. Kies indien gewenst ˂Authority Type˃ - sommige landen hebben aparte gegevens voor Civil en Military.
  8. Kies ˂AIP Type˃. U heeft hier keus uit:
    • ---
    • AIP - hier vint u o.a. gegevens van luchtvaartbakens, zie GEN 2.5 en ENR 4.1
    • AMDT
    • AIC
    • Charts
  9. Kies ˂AIP part˃. U heeft hier keus uit:
    • ---
    • GEN
    • ENR
    • AD
  10. Alle keuzes ingevuld, dan ˂Search˃ aanklikken.
In de nu verkregen lijst kunt u de gewenste informatie uitzoeken. Klik rechts op de gewenste documentnaam. Kies dan openen in een nieuw tabblad. Veel succes!